De Japanse cultuur kent het fenomeen “Kintsugi”, wanneer serviesgoed breekt worden de barsten gerepareerd en afgewerkt met goudpoeder wat gouden lijnen oplevert. De Japanners geloven dat de gouden barsten een voorwerp nog mooier en kostbaarder maken.

Het is een mooi idee deze techniek te zien als een metafoor voor je leven. Kintsugi leert je dat je beschadigde delen je sterker en beter maken. Voel je je gebroken, dan kun je de stukken oprapen, ze opnieuw aan elkaar zetten en leren van je barsten te houden,…

Of om het in klare taal uit te drukken: “Het zijn net jouw moeilijkheden, pijnpunten en mijlpalen die jou in je unieke kracht zetten” en je werkelijk de moeite waard maken:-PP! Indien jij deze imperfecte schoonheid zelf kan inzien en omarmen,… Perfectie is saai en jouw hobbelig parcour maakt jouw hart en leven nu “net interessant”,…! Het ergste wat je ooit kan doen is jezelf in de steek laten en het leven leiden dat “anderen voor jou in hun hoofd hebben”, dus durf jouw unieke zielepad te volgen,… En te gaan waar de wind je brengt;-)!

“Kintsugi markeert je vooruitgang zodat je niet vergeet”

Als een kaart van je hart toont “Kintsugi” je de lessen en de eerlijke waarheid. Hoe erg de strijd, de pijn, de beproevingen en de ellende ook waren, en ook al was het (n)iemand zijn schuld, alles kan worden geheeld door te repareren met goud. Als we anders tegen het verleden leren aankijken, komen we uit de strijd als een mooiere en verfijndere versie van onszelf.

Men zegt vaak je moet “leren loslaten”, ik vind dit nogal moeilijk wanneer iemand of iets écht je leven op zijn kop heeft gezet,… Vandaar vind ik “anders vasthouden” zovéél interessanter om in de praktijk te brengen,… Je visie op dingen verandert en daardoor is de pijn in je hart er misschien nog wel maar heb je geleerd om deze toe te laten en méér vanuit het standpunt te kijken vanuit welke pijn/tekort/trauma de persoon handelde,… 

Want “hurt people hurt people”,…

Je Kintsugi-barsten worden van goud doordat je ze anders leert vasthouden;-).

“Kintsugi leert je vriendelijk te zijn voor jezelf”

Kintsugi draait ook om vergeven. Het gaat erom dat je van jezelf houdt. Je tekorten leert accepteren en dat je jezelf behandelt alsof je tegen je eigen kind zou spreken,…

In de mate waarin jij mild en vergevingsgezind bent naar je eigen hart, in die mate ben je in staat om mild te zijn naar anderen toe,… Als je hiernaar streeft, zal je merken dat de mooiste, belangrijkste delen van jezelf die delen zijn die zijn beschadigd, aanvaard en geheeld,…

Bekijk je moeilijkheden niet als “fouten of tekortkomingen” maar als “learning opportunities” en besef dat “wie niets doet maakt geen fouten” dateert van de tijd toen de dieren nog spraken en dat je hierbij niet zou groeien, evolueren,…

Dus wees supertrots als je durft te springen, vallen,… Want dat toont dat je tenminste de “guts” hebt om voor jouw gevoel en bepaalde ervaringen te gaan! (Yihaa;-P). 

“imperfecties maken je mooi”

Er is niets zo interessant dan mensen te ontmoeten die authentiek en kwetsbaar durven zijn,…

Die werkelijk durven toe te geven dat ze bepaalde moeilijkheden hebben overwonnen en dat ze zich soms ook onzeker voelen of triestig zijn,… Wat zo bijzonder is aan deze tijd is dat méér mensen de kracht en schoonheid beginnen in te zien van onze “levens vol barsten”,… 

Dat méér en méér mensen beseffen dat we een ziel zijn die hier op aarde komt leren, groeien en evolueren,… Dat we mogen genieten van onszelf ook al zijn we niet altijd even rustig, uitgebalanceerd en energiek;-)! Wanneer je mensen ontmoet die werkelijk dingen vertellen vanuit hun ziel en puurheid ontstaat er een kracht en connectie die continenten terug samenbrengt,,…

Het zijn die mensen waar je werkelijk niet méér van weg wilt en waarmee je een diepgang ontwikkelt die jullie relatie met geen stokken nog uit elkaar krijgt;-))! Om nog maar te zwijgen over de kreupele niet te stoppen schaterlach momenten omdat jij er jouw authentieke beleving uitflapt;-)!,…

Gedeelde smart maakt maar half zo zwaar;-)! Dus deel je moeilijkheden, zoek hulp of een uitweg als het eventjes niet méér lukt en zet je rug recht en stap zo door het leven want dat is “hoe het is voorbestemd”,… (En wees niet te trots of bevooroordeeld om hulp te vragen aan het universum),…

Want iedereen heeft zijn gouden barsten die alleen maar een inspiratiebron, steun en troost kunnen zijn voor anderen,…

 “There is a crack in everything that’s how the light gets in”; “life is worth living” and “we can make a difference in this world”, “our universe works true people”…

“When you change the way you look at things, the things you look at change”…

Boekentip: “Kintsugi de complete Japanse lifestylegids van Candice Kumai”

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van nieuwe interessante posts

Gelukt! Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Share This