Waarom ervaren we gevoelens als angst, verdriet en onzekerheid, terwijl we in een tijd en wereld leven waarin alles mogelijk is? Yoga leert ons dat dit komt door vijf verschillende redenen, of obstakels, die panchkleshas genoemd worden. Panch betekent vijf en kleshsa staat voor kwellende mentale factor.

1. Avidya – Onwetendheid

Wanneer we onwetend zijn van onze ware aard ervaren we pijn en lijden. Dus, wat is onze ware aard? Het is dat deel van jou dat altijd liefdevol, vredig en onveranderlijk is. Het is dat goede zaadje dat er altijd is, maar met de vele afleidingen van het leven kan het gemakkelijk worden bedekt, net als wolken die een heldere hemel opvullen.

2. Asmita – Egoïsme

Wanneer we onze ware aard vergeten, beginnen we ons te zeer te identificeren met ons eigenste kleine ik-je. We vergeten dat we verbonden zijn met elkaar. We kunnen ook dingen te persoonlijk nemen en zelfspot hebben.

3. Raga – gehechtheid

Het is niet ongewoon om gehecht te raken. Deze gehechtheid kan echter ongezond worden als er op een bepaald punt te veel waarde wordt gegeven aan bepaalde externe factoren. We geven plekken, gewoontes en personen een grote rol in ons leven. Soms komt het neer op de kleinste routines waar we niet meer zonder lijken te kunnen. Al deze factoren hebben één ding gemeen: er is geen controle op uit te oefenen. Hoe kunnen we alles en iedereen rondom ons zo vrij mogelijk proberen te laten.

4. Dvesa – Jaloezie

Wanneer we beheerst worden door sterke verlangens en hier enkel ons leven op bouwen, zullen we ook sterke adversie voelen wanneer deze verlangens niet worden vervuld. We moeten onszelf ervan overtuigen dat de reden dat we ongelukkig zijn afhangt van deze omstandigheden. Het lijden wordt zelfs vergroot als we zien dat anderen het goed doen of succesvol zijn. We worden verblind door het ego en we zijn niet in staat om de zegeningen in ons eigen leven te zien.

De vijfde en laatste reden waarom we lijden is Abhinivesha (angst).

Zoals eerder genoemd zijn we geneigd om ons fysieke lichaam en onze ziel als één te zien in plaats van hier onderscheid tussen te maken. Zonder dit onderscheid wordt het lichaam en de ziel niet als twee verschillende componenten zien, wat betekent dat als we zullen sterven – en zowel ons lichaam als onze ziel sterft – alles als het ware de aarde verlaat. Doordat we weten dat de dood onvermijdelijk is, heeft de angst voor de dood ons in een strakke greep. Als we onderscheid tussen het lichaam en de ziel konden maken, zou er geen reden zijn om de dood te vrezen. We worden in dit geval namelijk getroost door de kennis dat het ware deel van ons nooit sterft, enkel ons fysieke en stoffelijk omhulsel en dat is ons lichaam.

Probeer deze oefening minstens 2 minuutjes per dag en dit gedurende 7 dagen en observeer hoe je bewuster wordt van het huidige moment:

  • Zit of lig ontspannen met de volle aandacht voor jezelf en je ademhaling.
  • Adem 10 tot 15 keer diep in en zeg met elke uitademhaling stil of hardop “Ik ben Vrede”, “ik ben liefde”, “ik ben”,…

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van nieuwe interessante posts

Gelukt! Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Share This