Als ouder mogen we alert zijn op de geloofsovertuigingen “beliefs” die we onze kinderen meegeven tijdens de opvoeding.

Dit gebeurd meestal onbewust en met de allerbeste intenties. Echter krijgt een kindje ongeveer 2000 keer voor zijn 2e levensjaar “neen dat mag niet” te horen. Welke effecten heeft dit voor zijn zelfbeeld en is “straffen en belonen” de juiste weg,…

Met dit artikel wil ik jullie graag inspireren om op gelijke hoogte samen met onze kinderen liefdevol te co-creëren ipv de ” ik ben oud en wijs en jouw baas” mentaliteit te hanteren,… Méér te kijken naar wat wij van hen kunnen leren en hoe ze ons bepaalde zaken komen spiegelen,… Kortom onze kinderen versterken met zelfvertrouwen en eigenwaarde en kracht zodat ze samen met ons de wereld kunnen transformeren met hun eigen unieke zijns-energie en talenten,…

 

Van 0 tot ongeveer 7 jaar staat het brein van kinderen in de “vata” modus. Van hieruit wordt hun onderbewuste gevormd. Dit betekend concreet dat ze de basis leggen voor ervaringen die ze later in hun leven zullen her-creëren,… Zo zullen kinderen die als last beschouwd worden en steeds naar beneden gehaald worden “jij kan niets en je bent waardeloos” later contacten en situaties aantrekken die hen deze overtuigingen komen spiegelen,… Ons onderbewuste is te vergelijken met een bandopnemer die steeds hetzelfde liedje afspeelt zonder dat we het beseffen,…

Wat is nu een belief of geloofsovertuiging:
Het is een overtuiging die jij als waarheid hebt aangenomen doordat je bepaalde “onderbewuste gedachten en overtuigingen” blijft herhalen,… Die gedachten creëren gevoelens en vanuit die gevoelens ontstaan handelingen die jouw leven bekrachtigen of net niet,…

2 magische principes voor opvoeding:

• Stel jezelf de vraag na elk contact met je kind: welk gevoel heeft het kind na deze interactie en wat concludeert het kind:
Voelt het kind zich als een winnaar of een verliezer in deze situatie. Benader je fouten maken als een drama, of klap je enthousiast in je handen glimlach je breed en zeg je “Yes, weeral een leerkans”;-))!!!

• Leg uit waarom dingen belangrijk en waardevol zijn en laat kinderen mee kiezen of inbreng hebben op het resultaat:
We willen het gedrag van onze kinderen meteen stoppen of veranderen. “stop met wenen”, dat ze aan tafel gaan zitten of in bad gaan,…
Als je kinderen autoritair opvoed en bv. zegt je moet in bad omdat ik het zeg en ze horen dit genoeg dan geef je het kind het gevoel “ik ben machteloos” en wat ik voel of vind van een situatie telt niet mee,…
Het kind krijgt onbewust de boodschap en het gevoel “ik ben niet belangrijk”,…

En zo creëer je mensen die anderen willen behagen, pleasers, en mensen die niet trouw zijn aan hun eigen stem, gevoelens en wensen,.. Mensen die misschien zelfs over hun eigen grenzen zullen gaan om anderen tevreden te stellen,…

 

 

Voorbeeld: Zoontje Jesse wil niet naar bed.

Jesse, ik weet dat je niet wil gaan slapen en de ganse nacht wilt opblijven. Maar ik hou van u en je moet net zo sterk groeien als mama en papa. En morgen flink kunnen spelen met al je vriendjes op school en als je een nacht wakker blijft, ben je morgen niet fit op school.

Om welk uur wil je graag naar bed liefje.
Kindje van 8 jaar: “10 uur”. Neen sorry liefje dat is te laat wat denk je van 20.30.
Kindje zegt 20.40 uur.
Ok zegt mama dat is afgesproken.
In deze situatie krijgt het kind mee de keuze en zal het minder rebelleren,…

De oorzaak dat vrouwen in gewelddadige relaties blijven ligt bij een autoritaire opvoeding. Zij hebben niet geleerd hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Tevens zijn het ook kinderen die minder bij hun eigen gevoel blijven en meelopen met de bende,…

Wees een voorbeeld van authenticiteit”en stap af van het idee dat je altijd goedgezind en sterk moet zijn of alles moet weten,…

We dragen bij tot een opvoeding waarbij kinderen “intrinsiek” gemotiveerd mogen worden door hun eigen waarden en normen,… Dat ze in zichzelf gaan kijken en voelen wat écht klopt voor hen op elk moment van de dag en dit gebeurd vooral op basis van wat de ouders hebben voorgedaan. Dus als je als ouder niet authentiek leeft krijgt je kind verwarrende boodschappen. Zeggen dat alles ok is met jouw als ouder terwijl je ineengedoken staat met een blik vol verdriet of tranen,… Kinderen voelen wat er écht in je leeft, maskers dragen is in 2018 niet méér nodig,…

Als je een bewuste ouder wilt zijn haal dan volgende woorden uit je woordenschat: “goed, slecht, juist en fout”. Omdat deze woorden helemaal subjectief zijn en een veroordelend effect hebben,…
Als we anderen veroordelen, halen we in feite onszelf omlaag,… Wat is er mooier dan te genieten van elkaars verschillen,… En wat kunnen we bovenal leren van elkaars “anders zijn”,…

Geef duidelijke beknopte positieve feedback over het proces. Zo creëren we geen “approvaljunkies”.
Bv : Wauw Jesse je dekte uw bed en je klopte de kussens op en deed al je speelgoed in de speeldoos.
Zo voelen kinderen zelf “wauw ik deed goed werk”,…

Bv. We moeten s’ochtends uit huis want mama kiest ervoor om te gaan werken en ik weet dat je liever speelt met uw pop maar we moeten nu vertrekken. Kom op we gaan naar de auto en spelen een spelletje.

Bv. Lars 12 jaar wilt al een lange tijd niet meer eten.
We hebben een probleem we houden ontzettend veel van u meer dan van het leven zelf en wij weten omdat we hier al langer op deze planeet zijn dat gezonde voeding je lichaam energie geeft en als je niet goed eet dat dit lijdt tot ziekte.
Ik wil niet dat je eet als je geen honger hebt. Maar hoe zou jij dit oplossen mocht jij een zoon of dochter hebben die niet at en jij wist dat je kind later misschien ziek zou kunnen worden, wat zou jij dan doen. Ik heb uw raad nodig.

Praat nooit over fout gedrag maar steeds over “waarom” iets niet ok is (je stoort mensen, je doet iemand pijn, je maakt iemand zijn gerief stuk),…En over wat veilig of niet veilig is.
Lore schatje ik weet dat je 5 jaar oud bent en vol energie zit en dat het moeilijk is om stil te zitten. Maar je kan niet rondrennen in dit restaurant omdat het mensen stoort. Mensen kwamen hier eten om een heerlijke rustige avond te genieten. Kom laten we een spelletje spelen aan tafel. Bv: zout en peperspel.

Kies uw beattles;-)! En stel “wat” ipv “waarom” vragen zo ga je naar de oorzaak van het probleem.
Als het 1 van de waarden van de ouders is om met het ganse gezin naar de kerk te gaan. Dan mag je hierbij blijven. Als je kind hierbij rebelleert mag je vragen: “Wat” is het van naar de kerk te gaan waar je niet van houdt. Wat zou het een betere ervaring maken voor u. Zullen we erna naar de speeltuin gaan of een ijsje gaan eten.

Wees consequent en besef dat kindjes nieuw zijn op deze wereld en dat ze nog alles mogen leren en ondervinden hier op aarde,…
Bv. Laurent klets mama in het gezicht.
Laurent mama houdt van jouw, maar het is niet ok om te slaan, slaan doet pijn.
Je mag mama niet slaan. (gebruik duidelijk oogcontact dat dit niet ok is)

De angst van het kind is het verliezen van de liefde van wie hun “survival” afhangt. Kinderen voelen zich ongeliefd als je niet trots op hen bent. Je ongeliefd voelen door de persoon van wie je overleving afhangt is enorm beangstigend,…

Supertip n°1:
Je bent hier niet op deze aarde om te leven naar onze verwachtingen (van de ouders).
Je bent hier om uw eigen leven te leven. Wij zijn hier om u veilig te houden en u te beschermen totdat jij dit zelf kan doen. Wij zijn uw beschermengelen.

Supertip n°2:
We zijn human beïngs not human doings!! Stop met kinderen te belonen voor hun punten die ze behalen op school
Eer en zegen hun prachtige ziels-zijnsenergie.
Er is geen co-relatie tussen de cijfers die kinderen behalen op school en hoe succesvol ze later worden.

Hoe stimuleren we kinderen hun magie:
– Mijn ogen beginnen te stralen wanneer je in de kamer komt
– Ik hou van bij jouw te zijn/je bent een plezier om bij te zijn.
– Ik hou ervan hoe lief je bent voor uw baby zusje
– Ik zag hoe je uw mama kwam helpen, dat was zo attent

 

Herken kinderen in hoe ze zijn niet wie ze zijn!!!
Kinderen zullen dat voelen, “ik ben ok, goed genoeg, ik hoef niet door een hoepel te springen ik mag gewoon zijn”,… Deze kinderen voelen zich vrij en krijgen de ademruimte die ze nodig hebben om hun unieke kracht te ontdekken,….

Andersom wanneer je kinderen zou belonen op het resultaat dan krijgen kinderen het gevoel dat het de dingen zijn die ze verwezenlijken dat hen waardevol maakt,…

Dit resulteert vaak in workaholics, perfectionisme en later burn-out,…

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van nieuwe interessante posts

Gelukt! Je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief!

Share This